Zły nawyk żywieniowy – jedzenie w pośpiechu

Jak sprawić, żeby zjeść mniej i żeby nasz mózg zdążył zapalić czerwoną lampkę z napisem „STOP”? Musimy to robić, żeby nasze zdrowie nie było zagrożone niestrawnością. Jeśli chcemy jeść wolniej powinniśmy się przyjrzeć osobom z rejonów śródziemnomorskich. To właśnie w krajach śródziemnomorskich ludzie celebrują jedzone posiłki. Przeznaczają na nie bardzo dużo czasu, spożywają je ze znajomymi. Pamiętać musimy spożywając posiłki, żeby podczas jedzenia odkładać sztućce i przerywać jedzenie na jakiś czas, aby nasz mózg mógł wysłać sygnał, że jesteśmy najedzeni. W tym czasie możemy sobie pooglądać potrawę którą jemy i zastanowić się, jeśli jemy ją w restauracji, czy nam smakuje czy nie, czy należy jej się nagroda w postaci napiwku czy też nie. Tego, jakim tempem powinniśmy jeść, aby się nie przejadać musimy nauczyć się sami. Ale jeśli już wyczujemy ile czasu potrzebujemy, żeby zjeść a się nie przejeść, wówczas rezultaty wolnego jedzenia będzie widać szybciej, niż byśmy się tego spodziewali.

Witaj na moim serwisie! Mam nadzieję, że strona Ci się spodoba, zamieszam tutaj wpisy dotyczące sportu i rekreacji. Zapraszam do aktywnego komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)