Ziemniak – tuczy czy nie

Ziemniak, kartofel, pyra. Każdy z nas nazywa to warzywo inaczej, jednak każdy wie o które chodzi. Uprawiane już od wielu tysięcy lat. Obecnie można doliczyć się prawie pięciu tysięcy odmian, które różnią się miedzy sobą przede wszystkim kolorem i kształtem. Okazuje się, że pomimo złej opinii na temat ziemniaka, jeśli zostanie on dobrze przyrządzony, bogaty jest w witaminy i składniki odżywcze, a co za tym idzie możemy dzięki niemu zadbać o nasze zdrowie. Musimy tak naprawdę nauczyć się dobrze gotować ziemniaki, bowiem rozgotowany może stracić wiele cennych składników. Dobrym sposobem na gotowanie ziemniaka jest przyrządzenie go w mundurku. W ten sposób nie tylko będzie smaczny i unikniemy jego rozgotowania, ale przede wszystkim po obraniu go wszystkie składniki mineralne zostaną w ziemniaku. Jeśli jednak nie lubimy tego typu ziemniaka i jedyne jakie potrafimy zjeść to ugotowane bez skórki, wówczas zaleca się gotowanie na parze. Jest to sposób, w którym nasz rarytas nie straci tego, co w nim najcenniejsze, a jeśli nawet straci, to na pewno o wiele mniej niż ugotowane w wodzie.

Witaj na moim serwisie! Mam nadzieję, że strona Ci się spodoba, zamieszam tutaj wpisy dotyczące sportu i rekreacji. Zapraszam do aktywnego komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)