Zamrażanie produktów żywnościowych

Jeśli już musimy zamrażać produkty musimy pamiętać, że powinny być one świeże. Wówczas możemy być pewni, że jeżeli spożyjemy je po rozmrożeniu nasze zdrowie nie będzie przez nie zagrożone. Poza tym temperatura zamrażania nie powinna przekraczać -18°C. jeśli chcemy zamrozić warzywa albo owoce, koniecznie musimy to zrobić zaraz po zerwaniu, bowiem wówczas mamy pewność, że nie stracą one swoich składników odżywczych i witamin. Pamiętajmy również, że warzywa, które będziemy mrozić powinniśmy zblanszować, czyli najpierw musimy wrzucić je do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą. Unikniemy w ten sposób ich rozpadania po rozmrożeniu czy też czernienia po ugotowaniu. Ważne jest również to, że to co jest rozmrożone nie może być ponownie zmrożone, bowiem po ponownym zamrożeniu mogą wytworzyć się w nich toksyny, które mogą zagrozić zdrowiu i życiu człowieka. Jedynym sposobem, aby ponownie móc zamrozić produkty, jest ich przetworzenie termiczne. Tak przygotowane potrawy można po raz kolejny zamrozić.

Witaj na moim serwisie! Mam nadzieję, że strona Ci się spodoba, zamieszam tutaj wpisy dotyczące sportu i rekreacji. Zapraszam do aktywnego komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)