Zamrażanie jedzenia, dobre dla zdrowia czy nie

Często zdarza się, szczególnie podczas świąt, że zrobimy więcej jedzenia, niż będzie spożyte. Dlatego też normalną rzeczą w takim wypadku jest to, że, aby się ono nie popsuło zamrażamy je. Nie tylko przyrządzone jedzenie, ale także półprodukty, z których przygotowujemy posiłki często zamrażamy, np. warzywa, które wyhodowaliśmy we własnym ogródku. Jak to zrobić, aby żywność po rozmrożeniu nadawała się do spożycia? Musimy to zrobić odpowiednio, bowiem, inaczej nasze zdrowie może być zagrożone. Duże znaczenie ma czas, w jakim zamrażane są potrawy. Okazuje się, że im dłuższy czas zamrażania, tym więcej lodu osadza się na tym zamrażanym produkcie, wnikając w jego komórki. Jeśli produkt zamrożony jest w krótkim czasie, wówczas tworzą się małe kryształki, które nie uszkadzają struktury produktu, a co za tym idzie nie uciekają z nich witaminy, walory smakowe i składniki odżywcze. Musimy pamiętać, że zamrażana żywność powinna być podzielona na małe porcje, pozwoli to nie tylko na odmrażanie odpowiednich ilości, ale przede wszystkim na równomierne zamrażanie. Jeśli musimy kupić nową lodówkę, warto zwrócić uwagę na to, czy ma ona opcję szybkiego zamrażania, bo taka lodówka będzie najlepsza.

Witaj na moim serwisie! Mam nadzieję, że strona Ci się spodoba, zamieszam tutaj wpisy dotyczące sportu i rekreacji. Zapraszam do aktywnego komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)