Sharon – owoc, którego w kraju prawie nikt nie zna

Sharon, to inaczej hebanowiec, persy mona. Drzewo, które posiada te owoce pochodzi z okolic Azji, ale występuje również w Ameryce. Można doliczyć się kilkuset gatunków tego drzewa, jednak tylko owoce kilku z nich są jadalne. Najbardziej rozpowszechniono owoce jednego z nich. Można je spotkać na rynku pod nazwą kaki albo Sharon. Owoce tego drzewa uprawiane są w Chinach, Korei i Japonii. Swoim wyglądem przypominają pomidora. Mają czerwono pomarańczowy kolor i posiadają 4 listki. Jeśli ktoś lubi lekko twardawy, bardzo słodki, a zarazem galaretowaty miąższ, to jest to idealny owoc dla niego. Najlepszy jest do robienia dżemów i konfitur, a także galaretek. Bardzo często możemy spotkać go składzie sosów słodko kwaśnych. Owoce te jada się na surowo lub suszone. Można je również przetworzyć. Pamiętajmy jednak, że muszą być one dojrzałe, ponieważ niedojrzały ma nieprzyjemny smak, a do tego zawiera dużą dawkę taniny, która powoduje, że owoc jest bardzo cierpki, co może wpływać źle na nasze zdrowie. Owoce te są bogate w witaminę C i A. Ich skład to około 20% cukrów.

Witaj na moim serwisie! Mam nadzieję, że strona Ci się spodoba, zamieszam tutaj wpisy dotyczące sportu i rekreacji. Zapraszam do aktywnego komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)