Pyszny owoc zwany kantalupą

Cóż to takiego? Czy zadbamy o nasze zdrowie, jedząc ten owoc? Z pewnością tak. Wiele z nas nie słyszało nigdy takiej nazwy i pewnie nawet nie wie co to jest. Okazuje się, że kantalupa, to melon, którego nazwa pochodzi od miejscowości o tej samej nazwie, znajdującej się na granicy francusko – włoskiej. Jak wygląda? Na zewnątrz ich skórka jest złota, z odcieniami zieleni, kształtem przypominają kulę albo elipsę. Na powierzchni skórka jest chropowata. Kiedy przekroimy owoc, naszym oczom ukazuje się pomarańczowy lub zielony słodki miąższ, którego zapach rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Najlepsze owoce, to takie, których waga waha się między 0,5, a 1,5 kg. Pamiętajmy, że kantalupa jest owocem nietrwałym, dlatego Ne możemy jej zbyt długo przechowywać, a najlepiej, jeśli wykorzystamy ją od razu po zakupie, bowiem tylko świeży owoc ma cudowne wartości odżywcze. Zanim zaczniemy delektować się smakiem tej odmiany melona, musimy go najpierw schłodzić. Kiedy go przetniemy wzdłuż, łyżką musimy pobyć się pestek znajdujących się w środku, następnie przecinamy go jeszcze raz, żeby powstały ćwiartki.

Witaj na moim serwisie! Mam nadzieję, że strona Ci się spodoba, zamieszam tutaj wpisy dotyczące sportu i rekreacji. Zapraszam do aktywnego komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)