Kasztany – miłość niejednego człowieka

Owoce kasztanowca jadalnego dojrzewają dość późno, bo dopiero na przełomie października i listopada. Generalnie kasztany jada się surowe, jednak kiedy wyschną, najlepiej smakują upieczone, albo konserwowe w kompotach. Kasztany można również utrzeć na masę, którą jada się bezpośrednio po utarciu, albo dodaje się do wyrobów cukierniczych. Kasztany są bogatym źródłem witamin, szczególnie: C, B1, B2, PP, a także soli mineralnych, magnezu, wapnia, żelaza czy siarki. Jak więc widać, osoby, które dbają o swoje zdrowie powinny jak najczęściej jeść te owoce, mało tego powinny polecać ich spożywanie swoim bliskim z rodziny, jak i przyjaciołom. Jedzenie kasztanów może bowiem zapewnić długowieczność każdemu człowiekowi. Tak więc osoby, którym do głowy przychodzi śmiać się z ego, że kasztany są jadalne, powinny posłuchać innych i także dla własnego dobra spróbować tych owoców, bowiem witaminy, które one w sobie zawierają pozwalają żyć każdemu w długim zdrowiu. Jeżeli nie przemawia do nich nauka, to niech jadą do Paryża i tam spróbują kasztanów.

Witaj na moim serwisie! Mam nadzieję, że strona Ci się spodoba, zamieszam tutaj wpisy dotyczące sportu i rekreacji. Zapraszam do aktywnego komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)