Człowiek zdrowy jak ryba. Czy jednak ryby są zdrowe?

Powszechnie wiadomo, że jadanie ryb raz czy dwa razy w tygodniu jest bardzo dobre dla zdrowia człowieka. Wielu z nas wyznając tę zasadę i chcąc dbać o zdrowie często spożywa ryby. Jednak wybierając już białe mięso, musimy się koniecznie zastanowić, które będzie najlepsze dla naszego organizmu. Ryby takie jak makrela czy łosoś należą do tych, które zawierają dużo tłuszczu korzystnego dla zdrowia człowieka (omega-3). Kwasy te pomagają w krążeniu krwi, dzięki czemu zapobiega się chorobom układu krążenia. Poza tym obniżają ryzyko zawału raz obniżają ciśnienie krwi. Jedzenie ryb, zawierających te kwasy pomaga w zwalczeniu dwóch przeciwstawnych zachowań – depresji i agresji. Musimy również pamiętać, że kwasy omega-3 są nam niezbędne do życia, a sami nie potrafimy ich wyprodukować, dlatego muszą być dostarczone do organizmu wraz z żywnością. Dobre w tym wypadku jest jedzenie śledzi, bowiem w 100 gramach jest tyle kwasów omega-3, że wystarczy ich na 3 dzienne dawki. Jednak musimy pamiętać, że tylko dobrego rodzaju ryby mogą dostarczyć odpowiednią ilość kwasów omega-3.

Witaj na moim serwisie! Mam nadzieję, że strona Ci się spodoba, zamieszam tutaj wpisy dotyczące sportu i rekreacji. Zapraszam do aktywnego komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)