Banany – jeść czy unikać?

Opinie na temat importowanych warzyw i owoców są podzielone. Wciąż mało skupiamy się na etykietach, mało wiemy o niektórych egzotycznych owocach i stąd pytania- jeść czy unikać? Jak wiadomo aby zdrowie nas nie zawodziło, musi być pielęgnowane zewsząd, głównie od żołądka. Banany, czy są cenne, zdrowe i potrzebne w codziennej diecie? Na pewno tak, ale pod warunkiem, że wiemy jakie wybierać. Zawierają duże ilości potasu, kwasu foliowego dzięki czemu wpływają dobroczynnie na serce. Dobre banany spożywane chociaż raz w tygodniu zmniejszają ryzyko zawału serca. Nie jest to więc wygórowana cena za dobry stan zdrowia. Dobre banany to te o okrągłych kształtach, nie brązowe, które nie mają na końcach białego nalotu. Jeśli końcówka banana ma biały nalot oznacza, że banan był mocno zakonserwowany przed podróżą i tym samym posiada na skorce duże ilości chemii. Zawsze należy pamiętać o myciu bananów przed obraniem ze skórki, wówczas większość nawozu zostaje obmyta i nie przenosi się z dłoni w trakcie spożywania.

Witaj na moim serwisie! Mam nadzieję, że strona Ci się spodoba, zamieszam tutaj wpisy dotyczące sportu i rekreacji. Zapraszam do aktywnego komentowania i likowania mojego profilu na fb.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)